DOMINIKAI BESZÁMOLÓ
Válassz ezek közül: Home Bevezető Beszámolók Heti fotók Egyebek
 
    2007. június 25.
Hamisítatlan dominikai élmények röviden

A hét több óriási valódi „dominicummal” bővítette a tapasztalataimat. Az első az volt, amikor szakadó esőben egy carro público mellett autózva azt láttam, hogy a sofőr a letekert ablakon át menet közben előrenyúlva egy gumírozott lécdarabbal húzogatja le a vizet a szélvédőjéről. Merthogy már ablaktörlője sem volt. Hihetetlen, hogy ezek a público-k hogyhogy nem esnek szét! Az egyik, amiben nem rég ültem, megint olyan volt, hogy a lábam alatt látszott az aszfalt a padlólemez rozsdalukain keresztül…

Pénteken az irodából hazafele megint „taxiztam”, mivel lusta vagyok, és a megspórolható 600-700 méter gyakran megér 60 forintot. Ez alatt történt az a burleszkbe illő eset, hogy a sofőr egyszercsak elkezdte csapkodni a műszerfalat, majd az ajtót, majd a tető belső borítását, és mivel (a sofőrön kívül) még csak 5-en voltunk utasok a személyautóban, aránylag szabadon mozoghattam, szóval megnéztem, mi történik. Hát nem ott menekült egy édes kis csótány? :-) Szedte az apró lábacskáit, és futott cikk-cakkban a le-lesújtó ököl csapásai elől menekülve. Aztán győztesen elérte az egyik helyet, ahol a tetőborításon volt egy rés, és ott eltűnt a szemünk elől. :-)) Annyira abszurd dolgok vannak itt, hogy komolyan lehetetlen volna pár percnél tovább rosszkedvűnek lenni :-)

Tegnap ismét feledhetetlen élménykalandunk volt Pacoval. Elhatároztuk, hogy elmegyünk moziba, és megnézzük a Piratas del Caribe legújabb részét. Kézenfekvő volt, hogy abban a plázában nézzük meg, ahol ebédelünk, mert ott van egy 3 órakor kezdődő vetítés. Fél három után fel is sétáltunk az Acropolis moziemeletére, ami gyanúsan kihalt volt. De már ücsörgött a lépcsőn néhány jegyszedőnek tűnő alak, szóval odaballagtam és megkérdeztem őket, hogy:
- Ez az Acropolis mozija?
- Igen.
- És itt játsszák a Karib-tenger kalózait háromkor?
- Háromkor nem, majd csak hat után.
- De a honlapotokon az van, hogy szombat-vasárnap van du. 3-kor is előadás!
- Ja, igen, elvileg van. De ma nincs.

Ezek után a helyzet komikumán ironizálva hazamentünk, és kerestem egy másik mozit. Egy másik pláza másik mozija. Hát odamentünk, megvettük a jegyet és beültünk a terembe. A terem már a belépés pillanatában az Alkotás Mozira emlékeztetett, csak a székek voltak másmilyenek. A terem egy hosszúkás csőre emlékeztet, aminek az egyik végében van egy vászon(ka), rajta a képpel, a folyosó hosszában középen ketté szeli a termet, és a vetítőgép annyira kattog, hogy a teremben ülők pattogatottkukoricaropogtatása nem is hallatszik. A székek támlája nagyjából a hátunk közepéig ért, úgy, hogy az üléspárna addigra kb 15 centit süppedt, ahogy ráült az ember. Először 1-2 előzetest adtak, csak éppen 16:9-ben vetítve a 4:3 arányú filmet. Meg mondjuk érteni sem nagyon lehetett, olyan volt, mint valami telefonos közvetítés. Sebaj, majd nyilván a film jobb lesz. És valóban. Az egyik előzetest leadták mégegyszer normális képarányokkal, majd elkezdődött a mi filmünk. A vetítőgép zakatolt, a képminőség a „letöltésre nem ajánlott” kategóriájú kalózmásolatokéval vetekedett, de ez még mind belefért volna. Hanem a hang minőség! Bő 4.5 hónap után még nem tudok eléggé spanyolul, hogy megértettem volna bármit is. Egészen konkrétan 2 mondatot (Lo se = Tudom, valamint Escuchen! Escuchen! = Hallgassatok meg! Hallgassatok meg!) és még kb. 3-4 szót tudtam kivenni (köztük a Capitán, a sí és a no szavak), mást SEMMIT! Tehát van még hova fejlődnöm. Hogy azonban mentsem a becsületem, amikor a helyiek felnevettek egy-egy beszóláson (és mi ketten nem), a Paco rendszeresen odafordult hozzám, és megkérdezte, hogy én értettem-e, ami elhangzott, mert ő biza semmit sem. Pedig vazze ő igazi spanyol! A saját anyanyelvén ment állítólag a vetítés (bár felőlem urdu is lehetett). :-))) Szóval talán mégsem olyan ciki, hogy nem értettem semmit…
Az biztos, hogy élménynek nagyon jó volt. A film alatt többször is elnevettem magam, ahogy ezeket sorra végigvettem magamban :-)

   
     
  Vissza    
     

www.000webhost.com