DOMINIKAI BESZÁMOLÓ
Válassz ezek közül: Home Bevezető Beszámolók Heti fotók Egyebek
 
    2007. május 14.
Csillagászat vagy földrajz?

Már hetek óta egyre ijesztőbb/szokatlanabb dolgot figyelek meg ebédszünetben hazafelé sétálva: a saját árnyékomon lépkedek! Ez nagyjából 12:20 körül van minden nap. A fényt és nem kevés meleget árasztó napocska nagyon meredeken süt.
Kinéztem már egy borzasztó magas villanypóznát, kb 16-18 méter magas lehet, és az árnyéka alig több 1 méternél. Gondoltam majd erről számolok be. De aztán a minap véletlenül elém került egy térkép, amin jól látszott, hogy mi itt jócskán a ráktérítő alatt vagyunk.

No, akkor már vettem a fáradságot némi matematika alkalmazására, hiszen ilyen nem sokszor lesz az életemben, hogy pont felülről süssön a nap.
Jól éreztem, hogy egyre durvul a helyzet: az első „átvonulás” június 1-re, a második pedig július 11-re fog esni. A kettő között pedig északról süt majd a nap délben! Ezt laikusként számoltam ki tudva, hogy az Egyenlítőt (0°) a tavaszi nap-éj egyenlőségkor lépi át a nap, a Ráktérítőt (23.5°) pedig Szent Iván éjszakája körül, mi meg itt az északi 18.5°-on vagyunk.

Összehasonlításként Budapest az északi 47.5°-on fekszik, ott a maximális beesési szög 66°, tehát otthon a 18 méteres oszlop árnyéka a legmeredekebb napsütés esetén is 8 méteres...

Ha tévednék, örömmel veszek mindennemű helyreigazítást, mert szeretnék a helyes napon örülni ennek a nagyszerű eseménynek! :-)

   
     
  Vissza    
     

www.000webhost.com